Gå till innehåll
Spårvägen badminton
Spårvägen badminton

Så går det till att tävla

Varje år anordnas över 200 badmintontävlingar i Sverige, från nybörjarnivå upp till högsta elitnivå, spritt över hela landet. Tävlingar anordnas både för barn och ungdomar, seniorer, veteraner och paraspelare. En tävling består ofta av flera samlade klasser, till exempel ungdomsklasser och seniorklasser på olika nivåer.

Åldersindelning

Tävlingsklasserna i badminton delas in i klasser baserade på ålder och nivå. För ungdom finns följande åldersklasser U9, U11, U13, U15, U17, U19, U22/Elit. För deltagande i respektive åldersklass ska spelarna inte har fyllt 9, 11, 13, 15, 17, 19 respektive 22 innan den 1 januari den pågående säsongen. Lite förenklat innebär det att årskurs 1+2 spelar U9,  årskurs 3+4 spelar U11, årskurs 5+6 spelar U13 etc.

Nivåer

Steg 1

Interna tävlingar i Spårvägen som Höstcupen och Vårcupen.

Steg 2

08-cup arrangeras 9 gånger/år runt om på olika platser i Stockholmsområdet. 08-cup är det första tävlingssteget där man möter spelare från andra klubbar. Tävlingen tar endast 3 timmar per åldersklass och informationen läggs ut ett par dagar före tävlingshelgen. Alla matcher spelas under en och samma dag, lördag eller söndag.

Man är garanterad minst 3 matcher/tävling och tävlar i samma anläggningar som Sveriges Elit. I 08-Cup får man möta spelare i samma ålder och nivå från alla andra Stockholmsklubbar. Man spelar endast singel och behöver ingen speciell utrustning. Anhöriga får följa med och gärna ställa upp som siffervändare.

När man gått långt i några 08-cup tävlingar är nästa steg sanktionerade tävlingar som är öppna för alla spelare i de olika åldersklasserna. Når man två finaler under en och samma säsong MÅSTE man gå vidare till steg 3 - sanktionerade tävlingar.

Steg 3

I sanktionerade tävlingar får spelarna ställa upp i singel, dubbel eller mixed dubbel (kille/tjej). Tävlingarna avgörs ibland på en dag och ibland på en hel helg beroende på antalet anmälda, spelschema mm. För dessa tävlingar krävs att man har tävlingslicens.

Sanktionerade tävlingar delas in i olika nivåer för varje åldersklass:

  • Nivå 1: Den enklaste nivån, jämförbar med 08-cup. Nivån arrangeras inte i Stockholm under säsongen hösten 2023/våren 2024. Däremot kan nivån arrangeras på andra orter i sverige och håller då motsvarande nivå som 08-cup gör i Stockholm.
  • Nivå 2: Nivån efter 08-cup. Spelare som går vidare till slutspel upprepade gånger bör vara redo prova nivå 3. Topp 12 på Sverigerankingen får inte delta här, men vi rekommenderar att spelare börjar spela nivå 3 betydligt tidigare än topp 12.
  • Nivå 3: Alla får delta på denna nivå.
  • Nivå 5 & 6/SJT (enbart U13-U17): För de bästa i sverige, ofta begränsat deltagarantal.

I U9 är det ingen nivåindelning på sanktionerade tävlingar. Det är tillåtet för en ungdomsspelare att spela en högre ålderssklass (U13-spelare kan spela U15 etc) men spel på en högre nivå rekommenderas i första hand.

Tävlingslicens

Spelarna beskostar sin egen licens, men Spårvägen administrerar ansökan. Licensen kostar ca 100-325 kr per säsong (23/24) beroende på åldersklass (U9-Senior) och gäller till och med den 30 juni.

Startavgift

Stockhoms badmintonförbund beslutar om startavgifter för saktionerade tävlingar (kräver licens) i Stockholmsdistriktet. Aktuella startavgifter publiceras på
www.stockholmsbadmintonforbund.se/tavling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vid SJT-tävlingar och SM gäller förbundets startavgifter.

Anmälan och betalning till tävling

Se Tävlingsanmälan och kalender.

Spelschema och tidsättning

Sanktionerade tävlingar publiceras på badmintonsweden.tournamentsoftware.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där hittar man lottning, spelschema, tidsättning, information om återbud/wo etc. Det är spelarens ansvar att vara på plats i god tid. Spårvägen rekommenderar att spelarna är på plats 60 minuter innan match. Notera att spelschema och tidsättning är indikativt och det händer att matcher ropas ut innan utsatt tid.

Ankomst till tävling

Steg 1 (Höst- och vårcupen)

Anmäl dig till seketariatet och betala din avgift.

Steg 2 (08-cup)

Anmäl dig till seketariatet eller på angiven plats. Efter genomförd tävling faktureras tävlingsavgiften.

Steg 3 (sanktionerade tävlingar)

Du behöver inte anmäla dig till seketariatet. Kom ihåg att det är spelarens ansvar att vara på plats när matchen ropas upp. Spelschema och tidsättning är indikativt och det händer att matcher ropas ut innan utsatt tid. Efter genomförd tävling faktureras tävlingsavgiften.

Under tävling

Siffervändare

På tävlingar i stockholmsområdet får anhöriga, vänner eller andra spelare får gärna ställa upp som siffervändare. På en del tävlingar i övriga delar av landet förekommer ibland ett system där spelarna ansvarar för siffervändning efter sin egen match, vinnaren under pool-spelet och förloraren under slutspelet(cup).

Coachning

Det är inte tillåtet att ge råd och anvisningar när bollen är i spel. I yngre åldersklasser är coachningen ytterligare begränsad, se tabellen nedan:

Anvisningar och Råd

U9/U11

U13

U15

U17 - Senior

Mellan dueller (back-coaching)

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Tillåtet

Paus vid 11

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

Mellan set

Tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

 

Mat

Sanktionerade tävlingar innebär ofta långa dagar. Då är det viktigt att planera matintaget i förväg. I en del hallar finns bra servering medan det är begränsat i en del hallar. Det går nästan alltid att äta medhavd mat, exempelvis pastasallad. Matcher kan ligga tätt, ibland är det ca 30 minuters vila mellan matcher och då kan det vara bra om man kan äta flera mindre mål istället för ett stort.

Uppförande

Spårvägenandan genomsyrar hela vår verksamhet. Läs mer om hur spårvägare uppträder på tävling.

 

Publicerad: 2022-12-13

Senast uppdaterad: 2024-05-21

Författare: Andreas Ametrin

Sponsorer

Besöksadress
Sockenvägen 290
120 40 Årsta

Postadress
Enskede Rackethall
Sockenvägen 290
120 40 Årsta

Kontakta oss
070-418 48 99
kansli@sparvagenbadminton.com